Vastgoedhandelaar Bever Holding is de luis in de pels van gemeenten
1 oktober 2020
Bever Holding is het kleinste fonds op de Amsterdamse Beurs. Maar dat is niet hun enige wapenfeit. Het is een vastgoedbedrijf dat gemeenten de nodige ergernis bezorgt. Ze kopen panden op die ze vervolgens laten verkrotten. Er wonen krakers in of ze staan leeg. Dat de panden zo verwaarloosd zijn en niet worden opgeknapt of gesloopt ligt niet aan een gebrek aan financiële middelen bij Bever. Omdat het een beursgenoteerd bedrijf is heeft het bovendien toegang tot de kapitaalmarkt.
Gijzeling van panden
Er is sprake van gijzeling van panden, constateert Karel Loeff, de directeur van Erfgoedstichting Heemschut. De handel in aandelen stelt echter niet veel voor. Alleen opportunisten beleggen in Bever. De koers van een aandeel schommelt tussen de 3 euro en € 4,50. Beleggers die er in stappen vallen zich er dus geen buil aan. Daar komt bij dat Bever Holding op papier mooie grondposities bezit, waar in theorie in de toekomst gebouwd zou kunnen worden. Bever bezit een kleine 30 panden in Nederland en België. Het aandeel kan flink stijgen als een gemeente of een projectontwikkelaar zo’n pand of stuk grond wil kopen om er te gaan bouwen. Dat is het moment waarop aandeelhouders wachten om hun aandelen van de hand te doen. Het vastgoedbezit bedraagt anno 2020 ruim 147 miljoen euro.
De Krottenkoning van Bever
De man achter Bever Holding is Ronnie van de Putte, een voormalige bloemenhandelaar en pandjesbaas uit Amsterdam die al jaren in België woont. Hij is grootaandeelhouder van Bever en dat heeft hem geen windeieren gelegd. Veel van de panden verloederen, maar onteigenen is alleen mogelijk als er een gevaarlijke situatie ontstaat. Mede door krakers, die hun pand zo goed en kwaad als mogelijk bewoonbaar houden, is dat meestal niet hard te maken.
Moreel appél op beleggers om niet te investeren
De gemeente Wassenaar doet inmiddels een moreel appél op beleggers om niet langer in Bever Holding te investeren. Hiermee wordt het systeem van panden opkopen en laten verloederen immers in stand gehouden. Zo draaien gemeenten op voor hoge kosten, hoewel na een juridische strijd inmiddels wel is bereikt dat Bever Holding moet opdraaien voor de noodzakelijke reparatiekosten aan een monumentaal pand in deze gemeente. Aandeelhouders lijken echter niet bereid om hun stukken te verkopen, omdat een ontknoping mogelijk een koersstijging teweeg gaat brengen. De krakers in het pand in Wassenaar zullen zich ook niet zomaar laten wegsturen. Zij maken zich op om uitzetting juridisch aan te vechten. Voorlopig trekt Van de Putte dus aan het langste eind.
Bron: Het Financieele Dagblad