Hoe waarborg je goed leidinggeven in coronatijd?
13 augustus 2020
Toen half maart 2020 de intelligente lockdown van kracht werd in Nederland moesten veel mensen flink omschakelen. Van elke dag naar kantoor naar volledig of bijna volledig thuiswerken. Van werkoverleg en bilateraal overleg op de kamer van de chef naar verbindend leidinggeven vanuit huis en vanachter de laptop. Dat was flink wennen voor veel mensen. Het vraagt om eigenschappen zoals positiviteit, vertrouwen en rust, en die heeft lang niet iedere leidinggevende paraat. Dan kan al snel een situatie ontstaan waarbij frustraties de overhand krijgen. Werkt mijn personeel wel hard genoeg thuis? Waarom houdt mijn chef mij voortdurend in de gaten, vertrouwt ze me niet?
Maastricht University had de protocollen al paraat
Rianne Letschert, rector magnificus van Maastricht University was vanwege een bizar toeval al deels voorbereid op de coronacrisis. De universiteit werd eind 2019 gehackt, waardoor alle systemen dagenlang plat lagen. In die periode moesten medewerkers improviseren om te overleggen. De appgroepjes die toen werden aangemaakt konden nu worden gebruikt om te overleggen over de situatie in verband met corona. Letschert geeft aan dat zij vooral een symbolische rol vervulde. ‘Verbindend leidinggeven betekent dat je er bent voor de IT’ers die keihard werken om de systemen online te krijgen om vanuit huis colleges te volgen. Maar het betekent ook dat je koffie en vlaai rondbrengt als dat zo uitkomt. Dat je er bent en de handen voor zover mogelijk uit de mouwen steekt wordt enorm gewaardeerd’.
De toekomst is onzeker voor Maastricht University
Rector Letschert maakt zich zorgen over de toekomst. Toen de coronacrisis begon, had de universiteit van Maastricht zo’n 50% studenten uit het buitenland. Of die terugkomen als de epidemie voorbij is, blijft afwachten. Als dat niet gebeurt, dan betekent dat dat er misschien ontslagen gaan vallen. Daarnaast is thuiswerken voor lang niet iedereen een feestje. De stress van het noodgedwongen combineren van werk en privé, de zorg voor kinderen die thuis waren van school, partners die van de ene op de andere dag geen werk meer hebben omdat ze in een getroffen sector werkzaam zijn. Dat zijn grote zorgen. Ook dan is het belangrijk dat een leidinggevende er is voor het personeel.
De huidige situatie vraagt om een bijzondere manier van leidinggeven
Paul de Krom is CEO van onderzoeksinstituut TNO. Ook bij zijn bedrijf zijn de gevolgen van corona zichtbaar en voelbaar. Van de ene op de andere dag gingen de medewerkers voor zover dat kon thuiswerken. Projecten waar in samenwerking met bedrijven aan werd gewerkt kwamen stil te liggen. Dan moet je snel schakelen, aldus De Krom. Vertrouwen wekken door verbindend leidinggeven is dan erg belangrijk. Medewerkers rekenen daar op en vertrouwen er op dat alles in het werk wordt gesteld om het bedrijf zo goed mogelijk door deze crisis te loodsen. Ook bij TNO gaan misschien banen verdwijnen. Hij stak veel energie in het ondersteunen van medewerkers die het extra zwaar hadden, zoals expats die niet naar huis konden, ook niet voor een sterfgeval van een dierbare. De Krom is trots op de motivatie van zijn medewerkers om op een positieve manier bij te dragen om de huidige situatie zo goed mogelijk door te komen.
Bron: Het Financieele Dagblad