Huisvesting van arbeidsmigranten blijft een lastig knelpunt
14 juli 2020
De huisvesting van arbeidsmigranten baart in Nederland nog steeds zorgen. Toen de coronacrisis uitbrak bleek dat de situatie op veel plaatsen onacceptabel was. Alle migranten zouden een eigen kamer moeten hebben, maar dat is nauwelijks haalbaar. Er is een tekort van zo’n 120.000 slaapplaatsen voor deze groep. Er zijn wel initiatieven, zoals FlexHomies, opgezet door uitzendbureau HOBIJ, dat kamers regelt voor arbeidsmigranten bij particulieren.
Het mes snijdt aan twee kanten
Bij FlexHomies snijdt het mes aan twee kanten. Er is in Nederland veel verborgen leegstand. Alleenstaanden die in een relatief ruim huis wonen en zich daar wellicht vaak eenzaam voelen. Stellen die nadat de kinderen het huis uit gingen niet verhuisden naar een kleinere woning. Deze mensen kunnen 1 of meer kamers in hun huis beschikbaar stellen aan een arbeidsmigrant. Deze heeft fatsoenlijke huisvesting en kan de Nederlandse taal en cultuur leren kennen. De verhuurder van de kamer houdt er een zakcentje aan over en heeft gezelschap.
Wildgroei onder uitzendbureaus
Nederland telt ruim 14.000 uitzendbureaus. Slechts een kleine 1.000 daarvan vallen onder een brancheorganisatie die hen controleert. De rest is niet per definitie malafide, maar er zijn bureaus die de huisvesting als lucratieve bron van inkomsten zien. Dat werkt in de hand dat de huisvesting van arbeidsmigranten tegen veel te hoge kosten voor de migranten wordt geregeld en dat de kwaliteit te wensen overlaat. Een commissie onder leiding van Emile Roemer concludeert dat iedere arbeidsmigrant een eigen slaapkamer moet hebben. Als dat echt niet kan, dan maximaal 2 personen op een kamer. Uiteraard moet de vergoeding hiervoor redelijk zijn.
Waalwijk geeft het goede voorbeeld
Dat het ook anders kan bewijst de gemeente Waalwijk. Hier werd op een industrieterrein in een paar maanden tijd een hotel uit de grond gestampt dat plaats heeft voor 400 migranten. Ze slapen in een eigen kamer, er wordt een appartement gedeeld met 2 tot maximaal 4 personen. Iedere migrant heeft een eigen slaapkamer en er is een gezamenlijke douche en keuken. Er zijn sportvoorzieningen op de begane grond en er kan worden gebarbecued. De betrokken wethouder stak hiervoor zijn nek uit met als gevolg dat de huisvesting van deze arbeidsmigranten in zijn gemeente nu wel goed is geregeld.
Bron: NRC Next