Bouwen met hout de juiste keuze?
3 juli 2020
Circulair bouwen
Circulair bouwen van huizen, dus met gebruik van materialen die recyclebaar zijn, is hot. Bouwen met hout is een mogelijkheid, en producenten van houten panelen en onderdelen voor woningen, maar ook voor kantoren merken dat er sprake is van een toenemende vraag. Zowel kleine als grote woningcorporaties tonen steeds meer interesse voor bouwen met hout. Maar is bouwen met hout wel het meest milieuvriendelijke alternatief voor cement en staal? Sommige deskundigen zetten hun vraagtekens.
Duurzame houtproductie is een kostbaar proces
Daan van Rooijen, lector duurzame kunststoftechnologie, is niet onverdeeld positief over circulair bouwen met hout. Het hout moet worden geïmporteerd, dit levert transportkosten en milieuvervuiling op. We kunnen in Nederland bossen aanplanten voor het oogsten van ons eigen hout. Maar voordat een bos wat oplevert duurt toch al snel zo’n 30 jaar. Daar komt nog bij dat bij het kappen nooit alle bomen kunnen worden gerooid, omdat er vanwege afspraken over biodiversiteit altijd bomen moeten blijven staan. Bomen vervullen ook een belangrijke rol bij de opslag van CO2. Alle huizen in de toekomst van hout bouwen lijkt dan ook verre van haalbaar.
Biocomposiet als alternatief voor hout
Wil je toch circulair bouwen dan is er een alternatief voor hout: biocomposiet. Dit natuurlijke materiaal heeft alle goede eigenschappen van hout, maar biedt daarnaast extra voordelen. Biocomposiet wordt gemaakt van planten zoals jute, hennep en vlas. Het materiaal is sterker en lichter dan hout. Bovendien is het ‘mobieler’. Een huis kan meerdere keren worden afgebroken en elders weer worden opgebouwd met hetzelfde materiaal. Planten als vlas groeien natuurlijk ook veel sneller dan hout, zodat je er in 30- jaar, de periode die een boom nodig heeft, een enorme hoeveelheid van kunt produceren.
Nog veel zendingswerk te doen voor biocomposiet
Biocomposiet is nog niet erg populair. Dat komt volgens Van Rooyen onder andere doordat er door leveranciers van hout, beton en staal stevig wordt gelobbyd. Biocomposiet is voor circulair bouwen nog erg onbekend. Toch liggen er mooie kansen. Bijvoorbeeld voor boeren die met hun huidige bedrijf moeten of willen stoppen. Zij kunnen hun land gebruiken om hennep of vlas te verbouwen. Van hennep kunnen de zaden bovendien ook gebruikt worden, onder andere voor verzorgingsproducten. De houtlobby staat overigens niet afwijzend tegenover biocomposiet. Alles is beter dan bouwen met beton en staal, is daar het standpunt.
Bron: Het Financieele Dagblad
Cursus Circulair Bouwen
Leer zelf hoe je alle uitdagingen aan moet gaan om het gebruik van energie en grondstoffen onder controle te krijgen en in een nieuwe richting te buigen met de cursus Circulair Bouwen.