Hoe gaan we werken als de coronacrisis voorbij is?
17 juni 2020
Tijdens de coronacrisis ging Nederland massaal thuiswerken. Iedereen volgde de oproep van het kabinet om zo veel mogelijk thuis te blijven en vanuit huis te werken en te vergaderen. Werkgevers waren hier in het begin behoorlijk sceptisch over, maar na 3 maanden intelligente lockdown in Nederland is er toch sprake van een omslag. Naar alle waarschijnlijkheid zal thuiswerken de nieuwe norm worden bij veel bedrijven. Als je thuis kunt werken blijf je thuis, alleen voor noodzakelijk face to face overleg kom je naar kantoor.
‘Het kantoor wordt een soort Starbucks’
Janine Vos, HR manager bij de Rabobank, ziet het helder voor zich. Als thuiswerken de nieuwe norm wordt dan wordt de thuiswerkplek de plek waar je rustig en geconcentreerd kunt werken. Als je naar kantoor komt dan is dat een soort Starbucks geworden. De plek waar je met collega’s aan een statafel nieuwe ideeën voor de bedrijfsvoering uitwisselt en afspraken maakt wie welk onderdeel daarvan uitwerkt. Intermediair en De Nationale Vacaturebank hielden een onderzoek onder ruim 1.000 werknemers. Hieruit blijkt dat de helft het (verplicht) thuiswerken prima vindt en ongeveer een even grote groep wil graag deels thuis blijven werken als de coronacrisis en het verplicht afstand houden straks hopelijk verleden tijd is.
Meer vertrouwen in thuiswerken
Uit overleg met bedrijven blijkt dat het management meer vertrouwen heeft in thuiswerken. Werd in het verleden nogal eens sceptisch gedacht over de productiviteit van thuiswerkende medewerkers, de coronacrisis heeft geleerd dat er thuis net zo hard wordt gewerkt of dat de productiviteit zelfs hoger ligt. Grote bedrijven zoals KLM en Nationale Nederlanden willen dan ook serieus onderzoeken of het mogelijk is dat medewerkers in bepaalde functies ook na de crisis deels thuis blijven werken.
Thuiswerken biedt kansen voor werkgevers
Thuiswerken biedt volop kansen voor werkgevers. Als het niet meer uitmaakt waar een medewerker woont, dan kan een bedrijf die talentvolle IT’er of adviseur aantrekken, ook al woont hij aan de andere kant van het land of zelfs in het buitenland. Bedrijven als Twitter en Facebook hebben al aangekondigd dat hun medewerkers thuis mogen blijven werken. Daar zit wel een financieel aspect aan. Facebook baas Mark Zuckerberg van Facebook stelt als voorwaarde dat wanneer zijn thuiswerkende medewerkers uit het dure San Francisco vertrekken om elders goedkoper te kunnen wonen, hun salaris navenant wordt aangepast.
Minder reistijd en reiskosten
Medewerkers geven aan vooral het sociale contact met collega’s te missen als ze thuis werken. Maar niet meer hoeven reizen, niet meer dagelijks in de file, is een enorm pluspunt. Werkgevers zien kansen om fors op reiskosten te kunnen besparen. Veel bedrijven werken aan een model waarbij medewerkers thuis werken als dat kan, en alleen voor overleg en brainstorms naar kantoor komen. Toch zal een omslag naar meer thuiswerken niet meteen een forse besparing voor ondernemers opleveren. Als thuiswerken de nieuwe norm wordt moet er immers worden geïnvesteerd in goede thuiswerkplekken. Ook het ombouwen van kantoren zal extra investeringen vragen.
Bron: NRC Next