Onverwacht kamers beschikbaar voor Nederlandse studenten als gevolg van de coronacrisis
2 juni 2020
Toen in maart 2020 ook in Nederland duidelijk werd dat er een corona epidemie was uitgebroken, vertrokken veel buitenlandse studenten halsoverkop naar huis voordat alle grenzen dicht zouden gaan. Nu staan veel studentenkamers leeg. Onder andere in studentenhotels in de grote steden. Dit biedt kansen voor Nederlandse studenten. De uitbaters zitten namelijk met de handen in het haar vanwege de sterk teruggelopen inkomsten. Sommige studentenhuisvesting die zich richt op internationale studenten staat voor 75% leeg.
Leegstandskosten worden betaald door universiteiten
In sommige gevallen wordt de huur voor de verlaten kamers betaald door de universiteiten. Als het gaat om uitwisselingsstudenten of master studenten wordt hun huisvesting vaak door de universiteit betaald. De Universiteit van Amsterdam draait zodoende op voor een deel van de huurkosten van de studentenkamers die nu leeg staan. Het betreft kamers die door de universiteiten gereserveerd zijn voor hun studenten zodat zij bij aankomst in Nederland niet zelf een kamer hoeven te zoeken. Zo’n 650 studentenkamers wordt nu tijdelijk aan Nederlandse studenten verhuurd. De UvA verwacht dat het aantal internationale studenten de komende 2 semesters nog flink lager zal zijn dan normaal. De kamers leeg laten staan terwijl er onder Nederlandse studenten veel vraag naar is vindt de universiteit onverantwoord.
Onzekerheid over het komend collegejaar
Er is nog veel onzeker over het komende collegejaar. Worden de colleges weer hervat, maar vooral: kunnen studenten weer aan de slag met hun bijbanen, want veel van hen zijn momenteel werkloos omdat vooral flexcontracten door bedrijven worden opgezegd. Daardoor komen veel studenten in geldnood omdat ze niet in aanmerking komen voor de door de overheid in het leven geroepen steunmaatregelen. Totdat er meer duidelijkheid komt over het versoepelen van de coronamaatregelen blijft de situatie dus nog erg onzeker, ook voor de verhuurders van studentenkamers.
Bron: Het Financieele Dagblad