Meerdere scholen hebben verdachte, onveilige betonvloer
30 oktober 2017
Na een basisschool in Hoeven en het Polakgebouw van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, hielden vorige week ook Het Krimpenerwaard College in Krimpen aan den IJssel en Gebouw X van Hogeschool Windesheim in Zwolle de deuren gesloten. Aanleiding: de scholen hebben een zelfde vloerconstructie als de ingestorte betonvloer van de parkeergarage in Eindhoven. Het schoolbestuur van het Krimpenerwaard College kon niet garanderen dat de vloerplaten veilig zijn. Bestuurder Ad Keller geeft aan dat er geen keuze was, ‘we kunnen en mogen geen risico’s lopen met onze leerlingen, personeelsleden en overige gebruikers’.
Ook in een schoolgebouw van het vierde gymnasium in Amsterdam zijn afgelopen week stempels geplaatst en het dakterras werd ontoegankelijk gemaakt. Overbelasting van de zwakke voegen van de breedplaatvloer moest worden voorkomen. Van Rossum Raadgevende Ingenieurs hield het schoolgebouw al sinds september in de gaten. Er werd gekeken naar haarscheurtjes en andere zichtbare gebreken, welke niet geconstateerd werden. Bij een tweede inspectie bleek de aansluiting tussen de gymzaal en het dakterras een mogelijke zwakke plek. Het plan is om deze in de kerstvakantie te repareren.
Aanleiding discussie: instorting betonvloer parkeergarage Eindhoven
Sinds de instorting van de parkeergarage die in aanbouw was bij Eindhoven Airport is de discussie over onveilige betonvloeren losgebarsten. Het schoolgebouw in Amsterdam is het zesde gebouw waar maatregelen zijn getroffen. Wat was de aanleiding voor het instorten van de betonvloer in Eindhoven?
Uit een onderzoek naar de constructie van het gebouw is gebleken dat het gaat om een combinatie van drie dingen. Ten eerste: er is gebruikgemaakt van breedplaten, dunne betonplaten die in de fabriek worden gemaakt en waar op de bouwplaats nog een laag beton overheen wordt gestort. Ten tweede: zelfverdichtend beton, een relatief nieuwe materiaalsoort, is gebruikt. Onderzoekers geven aan dat deze betonsoort niet zo goed aan gewoon beton hecht, ze weten niet waardoor dat komt. Ten derde: de randen van betonplaten zijn niet opgeruwd. Deze combinatie heeft vermoedelijk geleid tot het instorten van de parkeergarage in Eindhoven en zou in meer gebouwen kunnen zitten.
Betonvloer van firma BubbleDeck
In meerdere gebouwen die ontruimd zijn naar aanleiding van de ingestorte parkeergarage in Eindhoven zijn de ‘bollen vloeren’ van firma BubbleDeck te vinden. Eigenaar Robert Plug zegt dat daar niets mis mee is. Hij vindt het schandalig dat het bedrijf geen opdrachten meer krijgt. Het onderzoeksrapport is onvolledig, staat vol woorden als ‘mogelijk’ en ‘waarschijnlijk’. BubbleDeck is desalniettemin een verdachte naam geworden. De vloeren van BubbleDeck zijn gemaakt van beton waar plastic bollen in gegoten zijn. Deze innovatie maakt de betonvloeren aanzienlijk lichter. Plug geeft aan dat de vloeren van BubbleDeck wereldwijd te vinden zijn, zonder problemen.
Opruwen beton
Het feit is dat in de betonvloeren van BubbleDeck al deze omstandigheden samenkomen. De platen van BubbleDeck werden tot voor kort niet opgeruwd. Plug geeft aan dat ze dat sinds vier weken wel doen, hoewel ze vinden dat het niet nodig is. Plug is niet overtuigd van de conclusies van het onderzoek, er zijn immers alleen testen gedaan met glad beton, niet met opgeruwd beton. Volgens Plug zouden er veel andere oorzaken kunnen zijn. Simon Wijte, hoogleraar structural design aan de TU Eindhoven, geeft aan dat hij denkt dat opruwen wel degelijk helpt tegen het schuiven en dat traditioneel beton minder snel bezwijkt dan zelfverdichtend beton.
Bron: Cobouw, NRC