Er bestaat niet zoiets als dé huizenmarkt
16 april 2020
Menno Tamminga bespreekt in zijn column voor NRC Handelsblad dat er niet zoiets bestaat als dé huizenmarkt. Een huis is om in te wonen. Bovendien is het de vraag wat een huis eigenlijk is. Er bestaat immers geen standaard en elk huis is anders.
De vaste reactie
Hoe zal de huizenmarkt reageren op de coronacrisis? Daar heeft Tamminga wel een duidelijk beeld van. 55 tot 60 procent van de huishoudens woont in een huis dat in eigen bezit is. Het is zowel een onderkomen, als de grootste bezitting van velen. Grote banken voorspelden al dat de woningaankopen een flinke dip gaan doormaken. Met dit jaar een matige stijging en volgend jaar een echte daling.
Onzekerheid leidt tot afwachten
Het is niet raar dat dit gebeurt. Zeker niet na de lange prijsinflatie die zich heeft voltrokken. Juist wanneer corona geen effect had zou dit verrassend zijn. Wanneer zowel kopers als verkopers afwachten is geen direct effect te zien. De huizenmarkt verandert altijd langzamer dan de economie elders doet.
De aandelenmarkt
Recht tegenover de huizenmarkt staat de aandelenmarkt. Daar is direct gevolg van het nieuws merkbaar. Een beurskoers is daarom een goede graadmeter van de stand van de economie op gevoel, huizenprijzen een graadmeter voor stabiliteit. Eigenaren wonen immers in hun huis, niet in hun aandelen. Daar doet een slechtere financiële situatie niets aan af.
De crisis van 2008
Niets illustreert dit beter dan de huizenmarkt tijdens de financiële crisis van 2008. In september ging Lehman Brothers failliet. De prijs van een koopwoning stond gemiddeld op 262.000 euro. Veertig maanden later, in december 2011, was die prijs nog altijd maar 12 procent lager. In juni van 2013 was er bijna 22 procent van de prijs af. In januari 2020 liep de prijs op tot 329.000 euro gemiddeld.
De beurs
De aandelenmarkt daarentegen was binnen een half jaar na het failliet van Lehman al op zijn dieptepunt, tegenover 58 maanden voor de huizenmarkt. In de coronacrisis zou dat dus tot eind 2024 kunnen duren. Dit lijkt echter niet waarschijnlijk. De vele maatregelen, lage rente en vele veranderingen in de markt hebben ook de huizenmarkt sterk veranderd.
Bron: NRC Handelsblad