Financiering voor winkelvastgoed en recreatie vrijwel onmogelijk dankzij coronacrisis
16 april 2020
Uit onderzoek blijkt dat banken en andere investeerders niet of nauwelijks nog bereid zijn om geld te steken in winkelpanden, hotels en vakantieparken. Dit wordt veroorzaakt door de coronacrisis. Financiering van winkelvastgoed stond al onder druk. Het is nu helemaal een risico geworden. Winkelstraten blijven angstvallig leeg nu het dringende advies luidt om alleen voor strikt noodzakelijke redenen de deur uit te gaan. Maar niet alleen winkel- en recreatievastgoed is minder populair. Ook voor woningen en logistieke hallen kan een projectontwikkelaar minder makkelijk aan geld komen. Er wordt kritischer gekeken en de rente voor leningen is hoger dan vóór de coronacrisis.
Investeren in winkelvastgoed nog minder populair
Financiering krijgen voor een winkel was al erg lastig, omdat winkels het moeilijk hebben in de concurrentie met online shoppen. Maar nu als gevolg van de coronamaatregelen de winkelstraten helemaal uitgestorven zijn, is financiering vrijwel niet meer mogelijk. Banken nemen het risico niet meer. Ook andere financierders, die doorgaans meer risico wel aandurven, zijn nu huiverig om te investeren. Hierdoor is de financiering van winkelvastgoed vrijwel gestagneerd.
Banken concentreren zich op hun lopende portefeuille vastgoed
Een belangrijke reden waarom banken niet enthousiast zijn om nieuwe leningen te verstrekken is ook dat zij momenteel druk zijn met het beheren van hun lening portefeuilles. Veel vastgoedinvesteerders hebben moeite om hun aflossingen en rente te betalen. Er moet dus worden beoordeeld of uitstel nodig en mogelijk is, en banken moeten in de gaten houden welke betalingen wel en welke niet binnenkomen. Een aanvraag voor een lening die nog wel wordt toegekend, zoals voor woningbouw, duurt dan ook gemiddeld een maand langer dan vóór de coronacrisis.
Bron: Het Financieele Dagblad