Is Purmerend klaar voor een gasvrije toekomst?
16 maart 2020
De gemeente Purmerend heeft grootse plannen. Onder het motto Gasvrij Purmerend wil deze gemeente als één van de eersten in Nederland volledig van het gas af. Dat betekent dat alle woningen en bedrijven in de stad binnen enkele jaren van het gasnet losgekoppeld moeten worden en aangesloten op een warmtenet. Dat project kost miljoenen en moet dus zorgvuldig worden gepland. Deskundige John Rutte gaat op pad in de wijken om te onderzoeken welke obstakels er zijn bij het aansluiten van de huizen op een warmtenet. Hij let daarbij op de kleinste details, die een buitenstaander vaak niet eens opvallen.
Wijk voor wijk van het gas af
Momenteel wordt de wijk Overwhere-Zuid onder de loep genomen. In de Scheldestraat staan op het oog identieke twee-onder-een-kap woningen. Maar Rutte ziet de minieme verschillen. Verschillen bij de voordeuren en verschillen in hoe de dakgoten zijn aangelegd. Dit heeft mogelijk gevolgen als het warmtenet wordt aangelegd en deze huizen hierop moeten worden aangesloten. Als verkenner voor Gasvrij Purmerend brengt Rutte in kaart met welke obstakels rekening moet worden gehouden, zodat de aanleg straks voor zo min mogelijk verrassingen zal zorgen. Aan de daken ziet deze deskundige wat er achter de gevel zit. Een zwart pijpje wijst op een HR cv ketel, een grijs pijpje op een verouderde VR ketel of zelfs nog een ouderwetse geiser. Hebben mensen witte leidingen langs de gevel dan is er zeer waarschijnlijk een airco aanwezig.
Bewoners overtuigen om mee te doen
Rutte heeft niet alleen de taak om te inventariseren. Hij spreekt ook de bewoners. Bij huisbezoeken, maar soms ook op straat als ze hem bezig zien met het maken van aantekeningen. Dit is heel belangrijk. De stap om van het gas af te gaan is voor veel mensen heel ingrijpend. Voor huiseigenaren komen hier vaak ook hoge kosten bij. Door al in een vroeg stadium in gesprek te gaan kan dit de nodige goodwill kweken voor de transitie. Dit zal hoe dan ook nog de nodige uren achter de tekentafel en het nodige denkwerk vereisen.
Bron: NRC Next