Woningen verwarmen met groene waterstof nog te duur
9 maart 2020
Waterstof wordt gezien als een aantrekkelijke oplossing om te verwarmen wanneer woningen van gas af moeten. Groene waterstof produceren is echter nog niet gemakkelijk. Ook de komende tien jaar blijft dit nog te duur.
Ervaringen van professionals
Waterstof staat bij veel huiseigenaren hoog aangeschreven. Specialisten in duurzaamheid zien echter iets anders. Omdat de uitstoot van CO2 uit huizen snel teruggedrongen moet worden wordt veel onderzoek gedaan. Vastbijten in waterstof heeft volgens hen geen zin op dit moment.
Te duur om te maken
Vaak wordt waterstof gezien als de ideale manier om te verwarmen. Daarbij wordt echter voorbijgegaan aan het feit dat het momenteel nog zeer duur is om te maken. Bovendien is de grootste afnemer voorlopig de industrie. Dit hindert dan ook het vinden van echte oplossingen om woonwijken gasvrij te maken.
De voordelen van waterstof
Dat er zoveel mensen geloven in waterstof om te verwarmen wordt wel begrepen. Het biedt ook veel voordelen. Zo hoeft er relatief weinig in huis aangepast worden. Er kan direct gebruik van gemaakt worden. Alleen zal de energierekening juist wel hoog oplopen door de kostbare productie ervan. Terwijl er goedkopere oplossingen zijn.
Beperkt aantal goede projecten
Hoe goed waterstof daadwerkelijk is om te verwarmen, is ook niet duidelijk. Daarvoor zijn te weinig goede waterstofprojecten gestart om mee te vergelijken. In het dorpje Rozenburg wordt voorzichtig een begin gemaakt met het produceren van groene waterstof. Dit gebeurt met zonnestroom en drinkwater en een grote elektrolyser. Daarmee worden dertig woningen van een appartementencomplex voorzien. Alleen gebeurt dit naast de aardgasketel.
Goede werking
Het project is in de zomer begonnen. Daarom zijn de cijfers van de wintermaanden nog niet te geven. Het is wel zo dat het systeem vooralsnog goed werkt. Het is nu afwachten of op de afrekening ook blijft dat er minder betaald moet worden. Wel zien bewoners al dat er minder gasverbruik is geweest. Wel is het zo dat de waterstof gratis geleverd wordt als onderdeel van de proef.
De verschillende soorten
Het is belangrijk om goed onderscheid te maken. Zo is waterstof geen energiebron, maar een drager. De energie moet elders vandaan komen. Daarom zijn er drie varianten: grijze waterstof van aardgas. Dit is niet duurzaam. Er is blauwe waterstof van aardgas met afvang van CO2. Er is groene waterstof gemaakt van groene stroom.
Afhankelijk van de situatie
Specialisten stellen dat waterstof een goede vervanger van aardgas kan zijn. Alleen geldt dit niet voor alle huizen. Het soort huis en de locatie spelen een rol. Op sommige plekken zijn oplossingen zoals het warmtenet of elektrisch verwarmen momenteel simpelweg goedkoper te realiseren.
Blik op de kosten
Als het gaat om verwarmen met groene waterstof, is het belangrijk de kosten goed te bekijken. Het aanpassen van het net zal bijvoorbeeld al 700 miljoen euro kosten. De echte kostenpost is echter de productie. Er is eerst voldoende groene stroom nodig. Daarnaast is er voldoende water nodig en moet een elektrolyser worden gebouwd. Op dit moment is een elektrolyser subsidie-technisch achtmaal duurder dan een drijvend zonnepark en driemaal duurder dan de maximale mogelijkheid voor subsidie.
Komst van nieuwe projecten
In Nederland zijn verschillende projecten in ontwikkeling. In plekken als het Gelderse Lochem en Sint Philipsland in Zeeland zijn plannen. Daardoor is mogelijk meer kennis te vergaren in de nabije toekomst. Ook grote partijen hebben plannen.
Waterstofproject van grote aanbieders
Shell en Gasunie willen ook een groene waterstoffabriek gaan ontwikkelen. Wel zijn er dan extra partners en meer subsidie voor nodig. De plannen zullen pas in 2040 voltooid zijn. De waterstof is vooral bedoeld om aan de industrie te leveren.
Bron: Het Financieele Dagblad