Een rookmelder in elk huis, op elke etage
9 maart 2020
De rookmelder wordt volledig verplicht in Nederland. Elk huis moet op elke verdieping minimaal één waarschuwingsmechanisme krijgen. Dit is ook aan de orde voor bestaande bouw. Vanaf 2022 moet dit gerealiseerd worden. Dit betekent dat miljoenen melders geïnstalleerd moeten worden.
Klaar in juli 2022
De verplichte rookmelders moeten er per 1 juli 2022 hangen. Dit zal ook veranderd worden in het bouwbesluit. Tot op heden ging het alleen om nieuwbouwwoningen. Nu geldt dit dus voor alle woningen. Minister Knops van Binnenlandse Zaken wijst daarbij op de reddende functie van de melders.
13 doden minder
De wens om de rookmelder in elk huis verplicht te stellen leeft al langer. Dat dit sinds 2003 al in nieuwbouwwoningen geldt, is hiervoor de aanleiding. Berekend is door TNO dat melders in alle huizen op alle verdiepingen tot dertien minder doden door woningbranden kan leiden. In de afgelopen tien jaar stierven gemiddeld 31 Nederlanders door woningbrand.
Miljoenen nieuwe rookmelders
Eerste schattingen zeggen dat er tussen de 7 en 11 miljoen nieuwe rookmelders geplaatst moeten worden. Op dit moment zijn 1 miljoen huizen zeker voorzien. Dit is de nieuwbouw sinds 2003. De andere 6,8 miljoen huizen zijn soms wel en soms niet voorzien omdat de plicht hiervoor niet geldt.
Noodzaak van de plicht
De noodzaak van de plicht zit in verschillende zaken. Zo is het vooral risicovol voor ouderen. Omdat mensen ouder worden en langer zelfstandig blijven wonen, is de waarde van de rookmelder alleen maar groter. Dit is niet betuttelend, maar beschermend, stelt Kamerlid Erik Ronnes.
Beperkte kosten voor aanschaf
Een rookmelder kost gemiddeld 30 euro. Deze kosten moeten huiseigenaren zelf betalen. Dat betekent dat er in totaal zo’n 400 miljoen euro aan wordt uitgegeven dit jaar. Dit zal worden verspreid over de periode tot 1 juli 2022, wanneer de plicht ingaat. Zo is er ook tijd om voldoende modellen aan te leveren.
Boete van de gemeente
Het naleven van de plicht wordt ook gehandhaafd door de overheid. Gemeentes kunnen boetes uitdelen wanneer de melders niet in huis te vinden zijn straks. Een ander punt is dat verzekeraars het recht hebben om geen schade uit te keren wanneer de melders blijken te ontbreken. Al valt te bezien of dit ook gaat gebeuren omdat bewijzen na een brand lastig is.
Bewezen waarde bij brand
Ook brandweerexperts zijn blij met het instellen van de plicht. Hier wordt al sinds 2015 op aangedrongen. De rookmelder heeft een bewezen nut en noodzaak. De apparaten kunnen daadwerkelijk levens redden. Dat desondanks niet elke huiseigenaar dit vrijwillige basis ophangt vraagt dus om een plicht. Alleen voor nieuwbouwhuizen verplichtingen stellen werd door Brandweer Nederland al in 2015 als onvoldoende bevonden. De oudere huizen zijn meer kwetsbaar voor brand.
Bewijzen uit de praktijk
De bewijzen uit de praktijk worden ook benadrukt door de specialisten. Waar veel mensen denken dat juist het vuur dodend is, blijkt dit anders. Juist de rook is de belangrijkste doodsoorzaak. Dit verspreidt zich snel door een huis. Wie slaapt, is niet tijdig wakker. Een melder is dan cruciaal in gebruik.
Verontrustende cijfers
De brandweer is verontrust over een aantal cijfers. Zo was de helft van de dodelijke slachtoffers in 2018 ouder dan 61 jaar. De meeste slachtoffers zijn onvoldoende zelfredzaam. Daarom is het verontrustend dat in 43 procent van de gevallen van woningbrand geen werkende rookmelder te vinden was. Daaruit blijkt dat de melders levens kunnen redden.
Juiste plaatsen kiezen
Geadviseerd wordt om de juiste plaatsen te kiezen voor de rookmelder. De hal en de overloop worden genoemd. Beter is echter om de melders in alle slaapkamers en de woonkamer te plaatsen.
Bron: Algemeen Dagblad