Goede samenwerking moet leiden tot 1 miljoen extra woningen in Randstad
6 oktober 2017
Bron: Het Financieele Dagblad
De komende tien jaar zullen Nederlanders nog zo veel naar de stad blijven trekken, dat bijna 1 miljoen extra woningen nodig zijn in de Randstad. Gemeenten, beleggers en bouwers gaan samenwerken om deze nieuwe woningen te bouwen en tegelijkertijd de steden betaalbaar en leefbaar te houden. Naast wethouders en directeuren grondzaken sloten onder andere ook de top van bouwers Heijmans, Dura Vermeer, Bam en van beleggers Achmea en Amvest aan bij het overleg.
Dit is niet de eerste poging tot meer samenwerken in de Randstad, de noodzaak tot meer samenwerking wordt al decennia ter discussie gesteld. Deze keer is vooralsnog met name de bereidheid tot samenwerken uitgesproken. Volgens Amsterdamse wethouder Eric van der Burg is er ook deze keer geen garantie op succes, maar is het de eerste keer dat de partijen op deze manier samenkomen. Er zijn veel mensen uit de top van de overheid en het bedrijfsleven samengekomen, dat is op zich al een mijlpaal.
Volgens de partijen hebben investeringen in infrastructuur en het opleveren van bouwlocaties prioriteit. De uitgifte van grond zou meer gecoördineerd moeten verlopen en de partijen willen kijken hoe ze de bouw van de woningen goed kunnen spreiden. Het Groene Hart moet wel behouden blijven, dit is immers een belangrijke troefkaart om op wereldschaal te concurreren als metropoolregio. Investeringen in infrastructuur zijn essentieel om de nieuwe wijken goed te verbinden met de binnenstad. Steden moeten dus dichterbij elkaar worden gebracht, waarbij ook aan fietssnelwegen moet worden gedacht. Volgens van der Burg is bemoeienis vanuit het Rijk niet nodig, de steden en grote investeerders zouden de woningen echt zelf kunnen bouwen.