Het tekort aan woningen wordt de komende jaren niet opgelost
20 februari 2020
Al jaren is er een groot tekort aan woningen. Het gaat dan niet alleen om sociale huurwoningen, maar ook om huizen met een middenhuur en betaalbare koopwoningen. Uit onderzoek dat in februari 2020 werd gepresenteerd blijkt dat we in Nederland een woningtekort van minimaal 360.000 woningen hebben in 2022, mogelijk is deze schatting nog aan de positieve kant. Er is een nijpend tekort aan woningen voor starters. Dit wordt mede veroorzaakt door de stagnerende doorstroming op de woningmarkt.
Het woningtekort speelt in alle lagen van de bevolking
Het woningtekort wordt niet alleen veroorzaakt doordat er te weinig nieuwbouw is. Door de torenhoge huurprijzen en prijzen voor koophuizen stromen mensen ook niet door. Ouderen die graag in een comfortabel appartement willen gaan wonen waardoor hun ruime eengezinswoning vrijkomt kunnen nergens terecht. Mensen met een middeninkomen willen graag een betaalbare woning maar die zijn niet beschikbaar. Corporaties proberen in te spelen op de vraag vanuit de markt, maar dat gaat niet snel genoeg. Het tekort aan seniorenwoningen zal tot 2030 dan ook nog veel harder oplopen.
26 miljard voor betaalbare woningen
De wil om te bouwen is er zeker. Er liggen plannen klaar om het woningtekort op te lossen door jaarlijks 100.000 woningen te bouwen. Beleggers en ontwikkelaars geven aan dat er zo’n 26 mld euro aan kapitaal beschikbaar is om te bouwen. Het probleem ligt bij de overheid. Vanwege de problemen met stikstof en PFAS stagneert de afgifte van vergunningen en daardoor blijft het aantal nieuwe woningen ver achter bij wat technisch haalbaar zou zijn. De gemeenten, provincies en landelijke overheid zijn nu dus aan zet om hier verandering in te brengen.
Bron: Het Financieele Dagblad