Een huis kopen om te verhuren: beleggen met geleend geld geeft risico’s
6 februari 2020
Een tweede huis kopen om dit te gaan verhuren is voor veel mensen met vermogen aantrekkelijk. Nu sparen niets meer oplevert en soms zelfs geld gaat kosten kiezen steeds meer mensen ervoor een tweede huis voor de verhuur te kopen. Dit brengt echter wel risico’s met zich mee. Je belegt immers met geleend geld, en als de inkomsten achter blijven bij de verwachting of als je hoge onderhoudskosten moet maken dan kan dit verkeerd uitpakken.
Kopen voor de verhuur is big business
Ook geldverstrekkers merken dat een tweede huis voor de verhuur voor steeds meer mensen een optie. Als je dit overweegt moet je je realiseren dat je doorgaans maximaal 90% van de waarde van een woning in verhuurde staat lenen. Deze waarde is doorgaans lager dan de waarde bij verkoop. En dan de verhuur. Veel woningen in Amsterdam en Amstelveen worden verhuurd aan expats. Maar als zij vertrekken kan het gebeuren dat je een aantal maanden leegstand moet overbruggen.
Daarnaast geldt dat je ‘er zin in moet hebben’ dat je als verhuurder wordt gebeld als er een slot kapot is of de douche geen warm water geeft. Als je dat zelf niet kunt oplossen en je moet een bedrijf inhuren om dit soort problemen te verhelpen, dan heeft dat uiteraard zijn weerslag op het behaalde rendement uit de verhuur. Daarnaast loop je altijd het risico dat huurders niet zo zuinig met je woning omspringen en je na hun vertrek een ravage aantreft en het huis daardoor niet direct weer kan worden verhuurd.
Maximaal vier huizen voor de verhuur
Wie een tweede huis voor de verhuur koopt en vervolgens verder wil investeren, is het goed te weten dat je bij de meeste aanbieders van verhuurdershypotheken maximaal 4 woningen kunt financieren. Deze moeten permanent verhuurd worden, airbnb en aanverwante regelingen zijn niet toegestaan. Wel mag je een woning kopen voor je studerende kind, hiervoor zijn aparte regelingen mogelijk. Als je de woning na verloop van tijd verkoopt dan strijk je de winst op, uiteraard op voorwaarde dat de huizenprijzen in de tussentijd zijn gestegen. Als je de pech hebt dat de prijzen gaan kelderen, zoals tijdens de crisis die in 2008 begon, dan kun je met een behoorlijke strop blijven zitten.
Bron: Het Financieele Dagblad