Investering Shell realiseert warmtenet in Groningse wijk

16 december 2019

De Groningse wijk Paddepoel krijgt een eigen warmtenet voor particuliere huurders en woningeigenaren. Buurtcoöperatie ‘Buurtwarmte’ presenteerde de plannen, die ontwikkeld zijn door inwoners van de wijk, energiecoöperatie Grunneger Power en Shell. De plannen zijn gevormd op basis van het EcoGenie-huis in Den Haag. Deze tochtige jarendertigwoning was jarenlang huisvesting voor medewerkers van het bedrijf, maar doet nu dienst als testomgeving. Sinds 2013 wordt hier door studenten en wetenschappers onderzoek gedaan naar het duurzamer maken van woningen. Door middel van allerlei experimenten én 450 sensoren, worden er nieuwe toepassingen ontdekt.

Duurzame innovatie door investering Shell

Shell is druk bezig met het ontdekken en ontwikkelen van duurzame technologie. Dankzij de ruime financiële middelen kunnen nieuwe toepassingen later snel ‘in het groot’ worden ingezet. Vandaar dat de gegevens uit de Haagse rijtjeswoning voor het bedrijf erg belangrijk zijn. De kennis en ervaring vanuit het EcoGenie-huis is gebruikt voor het warmtenet van Buurtwarmte. De realisatie van de plannen zal de komende jaren plaatsvinden. Een grote elektrische warmtepomp moet de hele wijk op temperatuur gaan houden. Shell wil namelijk steeds meer gebruik gaan maken van duurzame elektrische toepassingen in een bebouwde omgeving.

Groene energie in woonwijken

De verantwoordelijkheid voor duurzaamheidsplannen in woonwijken, ligt primair bij de gemeenten. Toch hebben zij diverse marktpartijen nodig om deze uit te kunnen voeren. Shell richt zich op mogelijkheden om met andere partijen samen te werken. Daardoor kan een compleet systeem worden aangeboden met onderling communicerende apparatuur. Voor die tijd is het opstellen van landelijke regels noodzakelijk, zodat deze integratie soepel verloopt. Daarnaast wil Shell het energieaanbod kunnen reguleren en wordt er gezocht naar methoden om de vraag te kunnen voorspellen. In 2016 lanceerde Shell groene bedrijfstak New Energies, die investeert in duurzame projecten. Ook onderzoekt New Energies nieuwe toepassingen en neemt het ‘groene’ bedrijven over.

Bron: NRC.next