Groeiend tekort aan studentenwoningen jaagt huurprijzen op
10 december 2019
Het tekort aan studentenwoningen blijft maar toenemen. In steeds meer studentensteden worden woningen opgekocht door investeerders die ze vervolgens voor vaak torenhoge prijzen verhuren aan studenten. Woningcorporaties kunnen hier niet tegenop en delven dus het onderspit. Ook de studenten kunnen de huurprijzen niet meer betalen en vissen dus achter het net. Universiteiten nemen soms drastische maatregelen om vooral internationale studenten toch woonruimte aan te bieden. Zo worden er soms hotelkamers gehuurd of bivakkeren studenten op campings. Het tekort aan studentenwoningen is inmiddels opgelopen tot rond de 33.000.
Maatregelen tegen verkamering
In steeds meer steden neemt het college maatregelen om ‘verkamering’ van woningen tegen te gaan. Beleggers die woningen opkopen om ze vervolgens op te delen om er zo een flinke huurprijs voor te kunnen vangen wordt op deze manier een halt toegeroepen. Vooral omwonenden klaagden over steeds weer nieuwe buren en geluidsoverlast. Bovendien werden voor dit doel woningen weggekaapt voor particulieren die het ook moeilijk hebben op de woningmarkt. Maar hierdoor komen er in studentensteden dus nog minder woningen beschikbaar, en de kamers die er zijn, worden verhuurd voor prijzen die lang niet iedere student kan opbrengen.
Te weinig bouwlocaties beschikbaar
Het tekort aan studentenwoningen zal de komende jaren zeker niet worden opgelost. Gemeenten hebben steeds minder bouwlocaties beschikbaar. En als ze er al zijn, dan worden ze opgekocht door beleggers die veel meer kunnen bieden dan woningcorporaties. Bovendien hebben beleggers meer mogelijkheden om voormalige bedrijfspanden op te kopen en om te bouwen tot complexen met kamers voor studenten. Soms betalen ze ruim 800 euro voor een studio van krap 20 vierkante meter. Maar ze hebben geen keus want een alternatief is er niet. Buitenlandse studenten moeten wel een kamer huren, omdat bij hun ouders wonen immers geen optie is.
Bron: Het Financieele Dagblad