Slimme camera’s voor meer veiligheid en snellere doorstroming op Schiphol
10 december 2019
Er komt een nieuw camerasysteem op luchthaven Schiphol. Het gaat niet om zomaar camera’s maar om slimme camera’s die de reizigers niet alleen vastleggen maar ze ook observeren. Aan de hand van allerlei slimme technologie moet er een risicoprofiel worden gemaakt om zo precies die personen eruit te pikken die gecontroleerd zouden moeten worden. De overige passagiers profiteren van snellere doorstroming bij de controleposten en hoeven niet meer in de rij te staan.
Er hangen al sinds 2014 slimme camera’s op Schiphol
Al in 2014 kwam er een camerasysteem op Schiphol, al zal dat weinig reizigers zijn opgevallen. Die richtten zich vooral op praktische zaken. Ze speuren naar achtergelaten bagage, personen die zonder toestemming op bepaalde verboden plaatsen op de luchthaven komen en mensen die mogelijk onwel zijn geworden. Maar het scannen moet in de toekomst verder gaan dan dat. Het doel is om passagiers die van goede wil zijn zoveel mogelijk comfort te bieden. Aan boord gaan van een vliegtuig moet net zo eenvoudig worden als in de trein of de bus stappen, is de achterliggende gedachte. Vanaf november 2020 wordt er getest met het nieuwe systeem. Voorlopig zijn de waarnemingen alleen gebaseerd op vrijwilligers en acteurs.
Hoge verwachtingen van het nieuwe systeem
Om veiligheidsredenen willen de makers van Tresspass niet vertellen op welke kenmerken wordt gelet. Als een passagier volgens het camerasysteem op Schiphol ‘scoort’ op meerdere punten kan dat een reden zijn voor extra controle. Het is dus niet zo dat iemand met een hoodie meteen wordt aangehouden, of dat een extra controle standaard volgt als je je vliegticket cash hebt afgerekend. Maar als een passagier op basis van tientallen objectieve punten misschien een risico zou kunnen zijn dan krijgt de marechaussee een seintje.
Het gaat zeker niet om gezichtsherkenning, benadrukken de makers, het blijven objectieve waarnemingen. Er is zeker geen sprake van ‘Chinese toestanden’ waarbij mensen bij alles wat ze doen in de gaten worden gehouden en de bevindingen bij de overheid terechtkomen met soms verstrekkende gevolgen. Na de proef wordt bekeken of het systeem aan de verwachtingen voldoet.
Bron: NRC.Next