Nog geen 10% koopwoningen bereikbaar voor starter met modaal inkomen

5 december 2019

De stijgende huizenprijzen hebben verstrekkende gevolgen voor starters op de woningmarkt. Vooral mensen zonder partner met een eigen inkomen maken nauwelijks nog kans op een huis. Verplegers, docenten, politieagenten en anderen met een modaal inkomen kunnen uit nog geen 10% van het huizenaanbod kiezen. En in de Randstad is het al helemaal bijna onmogelijk om een betaalbare koopwoning te vinden.

Toenemend lerarentekort in grote steden

Geen huis kunnen vinden is vooral voor bepaalde beroepsgroepen een groot probleem. Heb je onregelmatige diensten, zoals bij de politie of als verpleegkundige, dan wil je niet op anderhalf uur rijden van je werk wonen. Ook voor een basisschool leraar, die soms al vóór 8 uur op zijn werk moet zijn, is hetgeen doen om dagelijks in de file te staan. Daardoor zal met name het lerarentekort in de Randstad, wat nu al nijpend is op sommige plaatsen, alleen nog maar groter worden in de toekomst.

Nog geen 10% koopwoningen bereikbaar voor starter met modaal inkomen

Strengere hypotheekvoorwaarden versus fors gestegen woningprijzen

De gemiddelde prijs voor een huis ligt momenteel op zo’n 9 keer een modaal inkomen. Een startende koper kan slechts 4,5 keer zijn inkomen uitgeven aan een huis vanwege strenge hypotheekvoorwaarden. Dat die regels zo streng zijn is op zich goed, hiermee worden forse financiële problemen voorkomen. Maar het heeft wel tot gevolg dat een groep potentiële kopers, en juist in beroepen waaraan grote behoefte is, zich niet in of nabij bepaalde plaatsen kunnen vestigen vanwege de stijgende huizenprijzen. Volgens onderzoek van de Hypotheker wordt slechts 4,3% van de woningen momenteel aangeboden met een verkoopprijs van op of onder de 150.000 euro. In 2018 was dat nog ruim 7%.

Bron: Het Financieele Dagblad