Gemeenten ontvangen premie voor woningbouw
14 oktober 2019
Het kabinet steekt €1 miljard in de premie voor woningbouw. Om dat geld zo goed mogelijk te besteden, komt er advies van alle kanten. Toch is dat niet nodig. Het is wel duidelijk hoe deze subsidie het beste ingezet kan worden: voor nieuwe woningbouwlocaties. Daaraan is namelijk een groot tekort, dat zorgt voor stijgende woningprijzen en minder nieuwbouwactiviteit. Gemeenten houden de bouw van woningen op nieuwe locaties vaak tegen door allerlei bezwaren. Hier zou een premie kunnen helpen om de woningbouw weer uit het slop te trekken.
Premie voor woningbouw gericht inzetten
In het verleden is al bewezen dat een beschikbare premie effectief kan zijn op de woningmarkt. In 2009 konden door overheidsgeld binnen korte tijd 73.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Daarom biedt de nu vrijgekomen subsidie veel nieuwe mogelijkheden. Deze keer vooral voor nieuwe woningbouwlocaties. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit geld op een goede manier in te zetten. Gemeenten zouden bijvoorbeeld een premie kunnen ontvangen voor het beschikbaar stellen van nieuwe bouwlocaties. Om het proces te versnellen, wordt dit bedrag pas bij de sleuteloverdracht overhandigd.
Gemeenten kunnen starters helpen
De premie kan ook gebruikt worden om starters op de woningmarkt te helpen. Gemeenten ontvangen dan bijvoorbeeld meer subsidie bij lagere woningprijzen. Zo hebben starters meer kans dat er een betaalbare woning voor hen beschikbaar komt. Als de premie voor gemeenten vrij te besteden wordt, kunnen zij zelf kiezen waar de meeste prioriteit ligt. Zo kunnen zij koopstarters een korting geven, lagere grondprijzen hanteren of meer capaciteit vrijmaken. In elk geval is duidelijk dat de overheid de noodzaak inziet om het slepende woningtekort een financiële injectie te geven.
Bron: Het Financieele Dagblad