Projectontwikkelaars schakelen steeds vaker over op duurzaam bouwen

10 september 2019

Huizen en gebouwen die vandaag worden gebouwd zijn steeds vaker duurzaam. Dat kan ook niet anders, want de Europese richtlijnen hiervoor moeten worden nageleefd omdat bouwers anders uiteindelijk niet meer mogen bouwen. De zogenaamde Sustainable Development Goals, kortweg SDG’s worden al in acht genomen door grote bedrijven zoals Unilever en Philips, maar ook de vastgoedsector past ze steeds vaker en beter toe bij het bouwen van bedrijfspanden en woningen.

Steeds meer bouwers kennen de regels

Bij steeds meer bouwers dringt het besef door dat duurzaam bouwen de toekomst heeft. Woningen moeten voldoen aan hoge energiestandaarden en als het even kan gebruik maken van duurzame energie. Geen gas maar duurzaam opgewekte elektriciteit. Goede isolatie is belangrijk, maar ook het gebruik van bouwmaterialen die bij sloop eventueel kunnen worden hergebruikt. Ook bewoners van huizen willen dit graag, er zijn al projecten in steden waar de bewoners zelf een vinger in de pap hebben bij de bouw van hun huizen en gezamenlijk kiezen voor duurzaamheid.

Projectontwikkelaars schakelen steeds vaker over op duurzaam bouwen

Een lokale SDG agenda moet structuur brengen in de lokale bouw

De SDG’s zijn zeker niet zaligmakend aldus een onderzoeker van Stratego Advies. Maar ze kunnen wel degelijk helpen om richting te geven aan het bouwen anno 21e eeuw. Wat de gevolgen uiteindelijk zullen zijn voor de woningbouw in Nederland is nog niet te zeggen. Duurzaamheid is een groot goed, maar het moet natuurlijk niet belemmerend gaan werken op de realisatie van betaalbare woningbouw waar nog steeds dringend behoefte aan is in grote delen van het land.

Bron: Stadszaken.nl