VVD en CDA willen krakers voorgoed verdrijven uit leegstaande panden
10 september 2019
Krakers horen al tientallen jaren bij Nederland. Panden die langdurig leeg staan worden gekraakt en als ze alsnog moeten worden ontruimd gaat dat soms gepaard met stevige rellen. Het zijn echt niet uitsluitend criminelen die in kraakpanden wonen. Het zijn ook kunstenaars en mensen die qua levensstijl liever kiezen voor een vrij leven dan een burgerlijk bestaan in een rijtjeshuis. VVD en CDA willen af van de krakers en stellen daarom in een wetsvoorstel voor om het mogelijk te maken panden die zijn gekraakt met zogenaamde ‘flitsontruimingen’ te kunnen ontruimen als de eigenaar dat wil. Dit stuit op weerstand van onder andere rechtshulpverlener Fedde Bleijs.
‘Het is feitelijk genocide zonder moorden’
Volgens Bleijs is deze wet genocide. Hij heeft dan ook vooruitlopend op de eventuele invoering aangifte gedaan bij de politie. Bleijs komt op voor de krakers, vaak kwetsbare mensen die om verschillende redenen niet passen in een rijtjeshuis en in het keurslijf van brave burgers. Als de nieuwe wet wordt aangenomen betekent dat dat een rechter binnen 3 dagen een verzoek tot ontruiming kan toewijzen. Beroep is mogelijk, maar dat werkt niet tegen de ontruiming. Die kan dus gewoon doorgaan. Daarmee zijn krakers in principe vogelvrij verklaard.
‘Handen af van andermans eigendommen’
De initiatiefnemers voor de nieuwe wet zijn van mening dat vastgoed andermans eigendom is waar je vanaf hoort te blijven. Daarom willen zij gebouweigenaren de mogelijkheid geven om een gekraakt pand te laten ontruimen als de krakers hier niet of niet langer gedoogd kunnen worden. De nieuwe wet moet het onmogelijk maken voor krakers om bij een aangekondigde ontruiming naar een ander pand te verkassen. Aedes, de overkoepelende organisatie van verhuurders, is blij met de initiatiefwet. Kraken wordt vandaag de dag georganiseerd door ‘bendes’ die het gebouweigenaren knap lastig kunnen maken.
Advocaten: ‘Wetsvoorstel is onnodig’
Volgens advocaten is dit wetsvoorstel niet noodzakelijk. Het is ook nu al mogelijk om een gekraakt pand met spoed te ontruimen. Dit kan als er vernielingen worden aangericht, er instortingsgevaar dreigt of als er gevaarlijk asbest in het pand zit. De wet die in 2010 werd aangenomen om kraken te bestrijden sprak ook van het terugdringen van leegstand. De praktijk is nu, volgens advocaten, dat krakers worden aangepakt, maar tegen verpaupering en leegstand wordt niets gedaan. Daarom is er nu in Nederland zowel leegstand als woningnood. Dat is wrang voor mensen die op een ‘fatsoenlijke’ manier een pand kraken om een plek te hebben om te kunnen wonen.
Bron: NRC Next