Geen Lidl in het centrum van Schagen?
23 augustus 2019
Toen in september 2018 bekend werd dat Lidl een vergunning wilde aanvragen voor de bouw van een filiaal net buiten het centrum, ontstond er enige verwarring binnen het gemeentebestuur van Schagen. Op die plek mocht toch helemaal geen winkelpand gebouwd worden? Bovendien is het juist de bedoeling dat nieuw winkels zich in het centrum vestigen om het centrum zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Bij nader inzien bleek het bestemmingsplan van het gebied, dat op dit moment plaats biedt aan een bouwbedrijf, ook de bouw van een winkelpand toe te staan. Lidl zou er dus gewoon een supermarkt mogen neerzetten.
Slim gespeeld
De gemeente had dit niet voorzien en kon op juridische gronden ook niet weigeren. Daarom werd besloten het bestemmingsplan per direct te wijzigen om de bouw van het filiaal te voorkomen. Helaas kost de publicatie van een dergelijk besluit twee dagen en precies in die tijd viel de vergunningsaanvraag van Lidl in de brievenbus van het gemeentehuis. De gemeente heeft dus geen enkele grond om de vergunning af te wijzen en Lidl lacht in zijn vuistje met het bemachtigen van een goedkope locatie met voldoende parkeergelegenheid.
Conflicten
Ook in andere gemeenten komen dergelijke trucs voor. In het Limburgse Kerkrade waren plannen om een zogenaamde ‘witte vlek’ aan de rand van de gemeente een bestemming te geven. Een uur voor de deadline diende een bedrijf de vergunningsaanvraag voor de bouw van een woonboulevard in. Hoewel de gemeente volgens de rechter gelijk heeft, dient er nu een hoger beroep. Het is één van de vele rechtszaken die de laatste jaren zijn gevoerd om een uitspraak te krijgen in een conflict tussen gemeenten en discounters.
Winkels horen in het centrum
De winkeliers in de winkelstraten van Schagen willen voorkomen dat het centrum gaat lijken op de kleine dorpskernen in Frankrijk, die uitgestorven zijn vanwege de grote supermarkten buitenaf. De komst van een Lidl zou zeker een positief effect hebben op de kern, die voor een kleine stad als Schagen veel winkels heeft. Ook hier worden namelijk de gevolgen ondervonden van het online shoppen, waardoor een aantal winkels de laatste jaren is verdwenen of het moeilijk heeft. Op grond van een provinciale verordening, waarin staat dat winkels in het centrum moeten komen, heeft de gemeente de vergunning voor de bouw van een Lidl filiaal buiten het winkelgebied afgewezen. Lidl en de eigenaar van de grond hebben de zaak nu bij de rechter neergelegd.
Bron: Het Financieele Dagblad