Een gezonde leefstijl vraagt aandachts- én rustmomenten
18 april 2019
Werkgevers zijn tegenwoordig sterk gefocust op de competenties van werknemers. Bij sollicitatiegesprekken wordt sterk de nadruk gelegd over wat iemand kan presteren. Competenties is het toverwoord. Maar wat heb je aan een intelligent brein als je de informatie die je binnenkrijgt niet goed kunt verwerken omdat je wordt afgeleid tijdens je werk of omdat je steeds iets anders moet doen en je dus niet goed kunt focussen. Af en toe een switch maken mag van iemand wel worden verwacht, maar het gebeurt te vaak dat een werknemer wel heel erg flexibel moet zijn. Gezondheidspsycholoog Ulrika Léons Becksén maakt zich hier soms zorgen over.
De conditie van het brein wordt onderschat
Er is bij werkend Nederland niet genoeg aandacht voor de overbelasting van het brein. Met de opmars van de kantoortuin verdween ook de rust om te kunnen werken en je te kunnen focussen op je taak. Bellende collega’s, piepende mobieltjes en tablets, er is voortdurend afleiding die ervoor zorgt dat het brein wordt gestoord in het denkproces. Daardoor gebeurt het steeds vaker dat medewerkers door overprikkeling dusdanige gezondheidsklachten krijgen dat ze daardoor ziek thuis komen te zitten.
Wees zuinig op je brein
Als werknemer is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Als de werkomstandigheden niet optimaal zijn is het de taak van de werknemer om dit in bijvoorbeeld een functioneringsgesprek met de werkgever aan te kaarten. Je bent immers in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor je welzijn en gezondheid. Maar uiteraard ligt er ook een taak voor de werkgever. Werk wordt steeds complexer, omdat routinematig werk steeds vaker wordt overgenomen door robots en digitalisering. Waken voor he welzijn van de medewerkers hoort daarom een primaire taak te zijn van de werkgever.
Bron: Financieele Dagblad